14. OHSAD Kurultayı 2. Gün Oturumları Tamamlandı

0
457
image_printYazdır

 

OHSAD Kurultayı’ının 2. gün oturumları Ortak akıl Toplantısı Raporu Sunumu’nun yinelenmesiyle başladı. Sunumu İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Özsarı ile Acıbadem Sağlık Grubu İcra Kurulu Üyesi Uğur Genç yaptı. “Strateji olarak nelere odaklanmalıyız?” başlığının tartışıldığı rapor sunumunda “Sektör olarak neleri doğru, neleri yanlış yaptık?” başlıklarında değerlendirmelerde bulunuldu.

 

“SUT GÜNCELLENMEZSE BU YILI ÇIKARAMAYIZ”

Rapor sunumunun ardından Protokol konuşmalarına geçildi. Kürsüye ilk olarak Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Reşat Bahat geldi. Dr. Bahat, konuşmasına SUT fiyatlarının güncellenmesi gerektiğine yönelik ifadelerle başladı. En kısa sürede SUT fiyatlarına bir güncelleme yapılmazsa OHSAD üyelerinin bu yılı çıkaramayacağını söyleyen  Dr. Bahat, “Bir çalışmanızın olduğunu duyduk, ödeme kalemlerinin tekrar elden geçirilmesi, SUT’un gerçekten uyulabilir hale gelmesini çok arzu ediyoruz. Sayın Sağlık Bakanım, siz bizim derdimizi anlatırsanız, siz bizim avukatımız, savcımız olursanız bu sorunlar daha çabuk çözülür. Bu kurallara uymakta çok zorlanıyoruz biz. Zaten itibar erozyonu yaşıyoruz, bu skandal haberler moralimizi çok bozdu. 542 hastaneden 400 tanesi başhekim kadrosu dışında hiç kadro alamadı. Bu sektör bu planlama mantığıyla gitmez. Bu yeni yönetmelikte planlamanın nasıl olacağını bilmeden yıl sonundan sonra şunlar yasak denildiğinde zorlanıyoruz. Biz gerçekten yıl sonunda ne olacağını bilmiyoruz, yıl sonundan önce ne yapacağımızı bilmemiz lazım ama yıl sonunu beklememize gerek yok. Doktor bizim kadromuzda olsun, tamam, temizlikle ilgili ne diyorsanız ona da varız. Biz kamusal bir iş yapıyoruz. Biz vatandaşı mutlu edemezsek siyaseti mutlu edemeyiz.”

 

“CEZALARDAN YILDIK”

“Biz cezalardan artık bıktık, ne yapsak ceza. Hastaneler olarak her konuda davalık oluyoruz. Yetmiyor, Sağlık Bakanlığı ceza yazıyor, yetmiyor SGK yazıyor…Sürekli ceza yiyoruz. Siz belki de dünyanın en güzel Dijital Sağlık Hizmeti Yönetmeliğini çıkardınız. Siz bu kadar iyi bir dijital hizmet çıkarmışken, standardizasyonsuzluk bizi çok yordu. Her denetlemede savunmamı mı istenir, biz bunu anlamıyoruz! Biz bu işi bu kadar mı kötü yapıyoruz? Hangi bölümü denetleseler savunma istiyorlar. Bütün üyelerimiz aynı durumda, herkes dehşet içinde…Bizim moralli olarak bu işi yapmamız lazım. SUT’un her yıl yeniden değerlendirme oranında artmasını istiyoruz. 3 Euro’dan muayene ediyoruz, yüzde 50’sini devlete veriyoruz. Ceza yazıldığında yüzde 200 ceza yiyoruz.”

 

 

 

Dr. Bahat’ın ardından  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan konuşmasını gerçekleştirdi. Bakan Işıkhan, SMA tedavisinde kullanılan bir ilacın geri ödeme listesine alındığı müjdesinde bulundu. Bakan Işıkhan şunları kaydetti:

“2024’TE 432 İLAÇ GERİ ÖDEME LİSTESİNE ALINDI”:

“Günümüze uygun yeni düzenlemeler ve yeni iş birlikleriyle her geçen gün kapsamını ve derinliğini geliştirmeye devam ediyoruz. Bu anlamda sadece son 1 yıl içerisinde gerçekleştirdiğimiz GSS hizmetlerimiz bile bu alandaki hassasiyetimizi göstermesi bakımından yeterlidir. 2024 yılında; 425 yurt içi, 7 yurt dışı toplam 432 ilaç geri ödeme listesine eklenmiş olup bu ilaçların 53 adedi kanser tedavisinde kullanılan ilaçlardır. 2025 yılında da; 107 yurt içi, 3 yurt dışı toplam 110 ilaç geri ödeme listesine alınmıştır. Bu ilaçların da 25 adedi kanser tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Bugün itibarıyla 8.579 adet yurt içi ruhsatlı, 399 adet yurt dışından temin edilen olmak üzere toplam 8.978 adet ilaç geri ödeme kapsamında yer almaktadır. 2024 yılı Mayıs ayında hastanelerdeki yoğunluğu azaltmak ve raporlu hastalarımızın ilaca erişimini kolaylaştırmak için aile hekimlerinin reçete edebildiği ilaçların sayısını artırmıştık. 2025 yılında SGK tarafından yapılan düzenleme ile aile hekimlerinin SGK ilaç geri ödeme listesinden reçete edebildiği ilaç sayısını 5.600 ilaçtan 6.000 ilaca çıkardık. Aile hekimliği uzman hekimlerinin rapor düzenleyebileceği ilaç sayısını da artırdık. Aile hekimi uzman hekimlerince yaklaşık 2.650 ilaca rapor düzenlenebilmekte iken bu sayıya 80 ilaç daha ilave edilerek vatandaşlarımızın ilaca erişimlerinde kolaylık sağlamış olduk.”

 

“SMA İLACI GERİ ÖDEME LİSTESİNE ALINIYOR”:

“Bildiğiniz gibi; 2024 yılı Aralık ayında Tip-1 diyabet hastalığı olan 18 yaş altındaki çocuklarımızın kan şekeri takibini kolaylaştırmak için “Sürekli Cilt Altı Glikoz İzlem Sistemi”ni geri ödeme kapsamına almıştık. Hemofili A hastalarında evde kolaylıkla deri altına uygulanabilen kanama önleyici ilacı da geçtiğimiz ay geri ödeme listemize ekledik. Böylelikle hastanede; damar yolu açılmasına gerek kalmadan evde uygulanabilen bu tedavi ile özellikle Hemofili A hastası çocuklarımıza ve ailelerine tedavide büyük kolaylık sağlamış olduk. Önümüzdeki süreçte SGK tarafından geri ödeme listesine eklenecek bir ilacın müjdesini de burada sizlerle paylaşmak istiyorum. SMA hastası çocuklarımızın tedavisinde kullanılan ve bildiğiniz üzere 2017 yılından bu yana geri ödemesini gerçekleştirdiğimiz ilaca ilave olarak; hastalığın tedavisinde kullanılan ve kullanım kolaylığı olan diğer bir ilacı da çocuklarımızın tedavisi için SGK geri ödeme listemize dahil edeceğiz. Hiç kuşkusuz Cumhuriyet Tarihinin en önemli dönüşümlerinden biri olan sosyal güvenlik reformu ve genel sağlık sigortası sisteminin gerek inşasında gerekse büyüme sürecinde özel sektörün katkısı yadsınamaz bir gerçektir. Dünyanın kapsamı en geniş, maliyeti en düşük ve standartları en yüksek sağlık hizmetini sunan Genel Sağlık Sigorta Sistemi’nin mevcut başarısı kamu özel sektör iş birliğinin bir sonucudur. Özel Sağlık Sektörünün yenilikçiliği ve rekabetçi niteliği günün sonunda vatandaşlarımıza sunduğumuz sağlık hizmetlerindeki kaliteye olumlu katkı sunarak herkesin faydasına işleyen bir sisteme dönüşmektedir. Öte yandan, devlet olarak kamu hizmeti sunan özel sektör temsilcilerimizi kamudan bağımsız değerlendirmiyor, bilakis bu hizmet ağının asli unsurları olarak görüyoruz. Biliyoruz ki, 85 milyon vatandaşımızın sosyal güvenlik ve geleceği kadar önem verdiğimiz sosyal güvenlik sistemimizin geleceğinin güvenli temeller üzerinde yükselmesi hem kamunun hem de özel sektörün ortak arzusudur.”

 

 

“AİLENİN FERDİ OLARAK BURADAYIM”:

Bakan Prof. Dr. Işıkhan’ın ardından Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu kürsüye geldi. Bakan Memişoğlu, ailenin ferdi olarak burada olduğunu söyledi. “Hepimizin ana amacı insanlığa hizmet etmek” diyen Bakan Memişoğlu, bu amacın diğer amaçlarla çakışmaması gerektiğini vurguladı. Bakan Memişoğlu şunları kaydetti:

 

“Kar edeceğiz, siyasi avantaj elde edeceğiz, ürün satacağız ama bu amacın arkasındaki tali amaçtır. Birinci amacımız insana hizmet etmek. Geçmişte bunu tartıştık, her biriniz benim için çok değerlisiniz. Bugün dünyada Türkiye’nin sağlık sektörünün çok iyi olduğunu söylüyorlar. Bu Türkiye’nin beşeri sermayesinin gücü aslında. Sağlık çalışanlarımızın, yöneticilerimizin, iş adamlarımızın kalitesi bu başarıyı getirdi. Sizler bu başarınının temsilcisisiniz. Her biriniz bu ülke için çok değerlisiniz. Benim sağlık çalışanlarım da öyle sizler de öylesiniz. Sizi nasıl daha çok destekleriz konusunu konuşmamız lazım.”

 

“SAĞLIKTA DÖNÜŞÜMDE BÜYÜK BAŞARIYA İMZA ATTIK”

“Sağlıkta dönüşüm konusunda esasen Türkiye; Cumhurbaşkanımızın liderliğiyle gerçekten büyük bir başarıya imza attı. Geçen bir toplantıda söyledim; sağlıkta dönüşüm programının taslağı, 1970’lerden beri tartışıldı. 35 yıl sağlıkta dönüşümün kurallarını biliyorduk, ne yapacağımızı biliyorduk. Ben 1990’da Okmeydanı’nda asistanken, o kuralları çok iyi biliyorduk. Sorunların çözümünün nelerden geçtiğini de biliyorduk ama yönetsel bir irade ortaya koyamadık. Peki sebebi neydi? Çünkü paradigma değiştirmemiz gerekiyordu. Çünkü hekim odaklı sağlık sisteminden, hasta odaklı sağlık sistemine geçilmesi gerekiyordu. Standartlar oluşturup bunlar üzerinde yönetsel ve sistemi büyütme anlamında  çalışmak gerekiyordu.”

“SUT’U REALİZE ETMEMİZ GEREKİYOR”:

“Bizim SUT’u realize etmemiz gerekir. Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birlikte çalışıyoruz ama yakın zamanda olacaklarla orta ve uzun vadede olacaklar arasında fark var. Dünyanın en iyi sağlık çalışanlarına sahibiz. Dünyanın en iyi, en çok verisi olan sağlık sistemimiz var ama ödeme modellerini tartışıyoruz. Bu kadar bilgimiz ve tecrübemiz varken biz neden reel bir ödeme modeline dönemiyoruz? Sağlık hizmetini çok iyi sunuyoruz ama sağlıkla ilgili üretim konusunda çok daha hızlı yol almamız gerekir.”

 

 

“STANDARTLARI OLUŞTURMAMIZ LAZIM”

“Hastane hastanedir. Bunun kamusu, özeli, vakfı olmaz çünkü aynı işlemi yapar! İşlemler ve standartlar farklı olamaz. Önce standartları oluşturmamız lazım. Ameliyathanesi olmayan, acil servisi olmayan, röntgen makinesi olmayan bir hastane olabilir mi? Var! Bu bizim hatamız ama… O yüzden hastanenin standartlarını iyi oluşturmamız lazım. Standartları oluşturduk aslında ama uygulayabildik mi? Hayır! Hastane bir aracı kuruluş değildir. Hastaneler kendi kurumsal kimlikleriyle ve standartlarıyla hastanedir.”

 

“SAĞLIK BAKANLIĞI MEVZUAT VE UYGULAMALARI” TARTIŞILDI:

Dördüncü oturum ise “Sağlık Bakanlığı Mevzuat ve Uygulamaları” konusunda gerçekleşti. Oturumun moderatörlüğünü Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Hasan Basri Velioğlu gerçekleştirdi. Velioğlu, 24 daire başkanlığı olduğunu ve yönetmeliklerin düzenlenmesi ve yenilenmesi konusunda düzenleme ve revizyonlar yaptıklarını, yakında sağlık turizmi yönetmeliğinin de açıklanacağını söyledi. Velioğlu konuşmalarının ardından sözü oturum katılımcısı  Sağlık Bakanlığı Mevzuat İşleri Daire Başkanı Dr. Şehmus Ertekin’e verdi. Ertekin, Özel Hastaneler Yönetmeliği’nin detayları konusunda bilgi verdi. Oturum katılımcılarından Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Eray Yaz özel sağlık tesislerinin denetimleriyle ilgili bilgi verirken yine oturum katılımcısı OHSAD Yönetim Kurulu Temsilcisi Dr. Nurten Gürdoğan “Nerede yanlış yaptık” başlıklı bir sunum yaparak “Mevzuatımız çağın gereklerine göre yenileniyor mu?” sorusunu sorarak yanıt aradı.

 

 

 

“GSK SPONSOR SUNUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ”:

Kurultay’ın ikinci gün öğleden sonraki bölümü ise “GSK İlaç”ın sponsor sunumu ile başladı. GSK Erişkin Aşılar İş Birim Direktörü Cihan Şenturan, “Dünya’da ve Türkiye’de Aşı Gerçekleri”  başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

“KAMU VE ÖZEL SAĞLIK FİNANSMANINDA YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR” KONUŞULDU:

Sponsor sunumunun ardından 5. oturum gerçekleştirildi.  “Kamu ve Özel Sağlık Finansmanında Yenilikçi Yaklaşımlar 1” başlıklı oturumun moderatörlüğünü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Doç. Dr. Eren Usul yaptı. Usul konuşmasında, Sağlık Uygulama Teblliği’nin içeriğine ilişkin bilgilendirmede bulundu. Oturumun diğer konuşmacısı Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Plan ve Programlar Genel Müdürü Osman Nuri Erdem oldu. Erdem,  Sağlık Harcamalarının Finansmanı içerikli bir konuşma gerçekleştirdi. Acıbadem Sağlık Grubu İcra Kurulu Üyesi Uğur Genç ise, kamu ve özel sağlık finansmanında yenilikçi yaklaşımlar başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Sürdürülebilirliğin öneminden bahseden Genç, sağlık sistemlerinde finansal sürdürülebilirliğin mutlaka sağlanması gerektiğini belirtti.

 

KURULTAY’IN 2. GÜNÜ 6. OTURUMLA TAMAMLANDI:

Kurultay’ın ikinci günü 6. oturumla tamamlandı. “Kamu ve Özel Sağlık Finansmanında Yenilikçi Yaklaşımlar – 2” başlığıyla düzenlenen oturumun moderatörlüğünü İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa, Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Özsarı gerçekleştirdi. Özsarı, ilk sözü Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi, Mükemmeliyet Merkezi Proje Direktörü Prof. Dr. Simten Malhan‘a verdi. Malhan “sunumunda “Kamu ve Özel Sağlık Finansmanında Yenilikçi Yaklaşımlar” konusuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Malhan’ın ardından Vakıfbank Sağlık Sandığı Danışman Hekimi Dr. Halil Akçe “Memur ve Hizmetlileri Emekli ve Sağlık Yardım Sandığı Vakfı” hakkında bilgilendirmede bulundu. TTB-HUV Çalışma Kurulu Üyesi Dr. Lütfi Polat ise “Hekimlik Uygulamaları Veri Tabanı” konusunda açıklamalar yaptı. Daha sonra OHSAD Yönetim Kurulu Temsilcisi  Dr. Uygar Üstün söz aldı. Üstün sunumunda Sağlık Finansmanında Yeni Denge Arayışı: Güçlü Bir Model İçin Stratejik Düzenlemeler” konusunu anlatırken, Bupa Acıbadem Sigorta Genel Müdürü Aslıhan Duymaz ise Dünya Sağlık Sigortacılığı Deneyiminde Yenilikçi Yaklaşımlar konusunda bir sunum gerçekleştirdi.

EĞİTİMLER  KURULTAYIN 2. GÜNÜNDE DE DEVAM ETTİ:

Eğitim ve Whorkshoplar Kurultayın ikinci gününde devam etti. Özel Sağlık Kuruluşlarında Yönetim Liderlik ve Verimlilik konusunda Eğitmen Dr. Sinan Bayraktar katılımcılara eğitim verirken, Eğitmen Ecz. Yasemin Kaptanlar ise, Özel Sağlık Kuruluşlarında Eczane Yönetimi ve İlaç Satın Alma konusunda eğitim verdi. Ana oturumlar sürerken Workshop çalışması da gerçekleştirildi. Büyülü Dağ İletişim Ajansı Kurucusu Yelda Gökdağ Arıkanoğlu Sağlık Alanında PR Çalışmaları Nasıl Olmalı? başlığıyla katılımcılara PR çalışmasının incelikleri ve önemi konusunda bilgilendirmede bulundu.